Conflict tussen Rusland en Oekraïne: hoe beschermt u zich tegen toegenomen cyberaanvallen?
In het conflict tussen Rusland en Oekraïne waren websites van verscheidene Oekraïense banken en overheidsinstellingen het mikpunt van talrijke DDoS-aanvallen (distributed denial of service). Als de spanningen verder oplopen zou ook België in het vizier kunnen komen, omdat het NAVO-hoofdkwartier en de Europese instellingen in ons land gevestigd zijn. Hoe beschermt u uw organisatie tegen dergelijke cyberaanvallen?
Bij een gewapend conflict woedt er tegenwoordig ook vaak een cyberoorlog. Die wordt met virtuele wapens uitgevochten, maar de gevolgen en schade zijn absoluut tastbaar. In België lopen zowel overheidsinstellingen als bedrijven gevaar.
Nu het Russisch-Oekraïense conflict veel instabiliteit en onzekerheid met zich meebrengt, doen Belgische bedrijven en organisaties er goed aan om hun waakzaamheidsniveau te handhaven of te verhogen. Om hen daarbij te helpen versterkt Win zijn eigen diensten met extra beschermingsmechanismen. Het adviseert zijn klanten ook om verscheidene geavanceerde beschermingssystemen te gebruiken.
Eerste verdedigingslinie tegen DDoS-aanvallen
Win doet alles wat nodig is om zijn internettoegang en backbone te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Op die manier beveiligen we de internetdiensten die we aan u leveren. De ‘border routers’ die het netwerk van Win verbinden met de internetserviceproviders uit de hele wereld monitoren het internetverkeer en detecteren abnormaal gedrag.
Win heeft een abonnement genomen op een dienst voor DDoS-detectie en -mitigatie bij een van zijn belangrijkste upstream providers. De dienst maakt gebruik van meerdere ‘online scrubbing centers’ die de aanvallen afzwakken nog vóór ze de Win-toegang kunnen bereiken. Ze voorkomen besmetting van onze border routers en houden ze stabiel.
Uw verdedigingslinies zelf versterken
U kunt zelf ook heel wat doen om uw cyberverdediging te versterken en uw architectuur beter te beschermen, met diverse oplossingen:
- anti-DDoS-beveiliging van uw infrastructuur via Cloud Security NG-firewalls en Next-Generation Firewalls (NGFW);
- phishing-beveiliging via de dienst Secure Email Gateways die beschikt over de functies Anti-Spam, Click Protect, Content Disarm and Reconstruction en Impersonation Analysis;
- bescherming tegen Ransomware en Wiperware, dankzij Endpoint Protection Platforms (EPP).
Het belang van preventie
Uw personeel informeren over de bedreigingen blijft één van de belangrijkste schakels in elk efficiënt veiligheidsbeleid. Maak al uw medewerkers bewust van de gevaren: wijs hen regelmatig op de risico’s en toon hen hoe ze kunnen bijdragen tot de beveiliging van de data en informatiesystemen die ze dagelijks gebruiken.